Новини

У кожного часу свої злочини…

Дата публікації: 22.05.2024 Рубрика: Новини ліцею

Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять мільйонів загублених життів, бездушно знищених радянським тоталітарним режимом.
Після завершення своєї політики «коренізації» радянська влада почала політику великого терору. Диктатор Сталін вважав, що репресіями можна досягти покори і приборкати так званих ворогів народу.
Після широкомасштабного вторгнення Росії терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Але ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській Росії знову принесли на українську землю масові політичні репресії.
З метою вшанування пам’яті жертв цієї катівної машини, у нашому ліцеї викладачами історії були проведені історичні і аналітичні заходи.
Викладач всесвітньої історії Віта Анікієнко провела в групах здобувачів освіти уроки пам’яті «Ціна жертв політичних репресій», де були згадані вся українська інтелігенція, яка полягла кістьми в цій машині ненависті і смерті.
Викладач історії та громадянської освіти Вікторія Мамчур провела урок- дослідження «Територія пам’яті. Биківня». Адже саме це місце між Києвом та Броварами є найбільш дослідженим монументом пам’яті жертв сталінського режиму, тут поховані від 15 до понад 100.000 людей. 
Саме Биківнянський ліс використовували для таємних поховань протягом       1937-1941-го років органи НКВД в Радянській Україні.
Також зі здобувачами IT напрямку викладач розробила чек-листи «Спомин, увічнений в кінематографі: добірка фільмів до Дня пам’яті жертв політичних репресій», а здобувачі освіти третіх курсів мали змогу на уроках переглянути один із художніх фільмів «Вінчання зі смертю» - історія часів сталінського терору 1930-х років. 
З огляду на все, що памʼятає наше Розстріляне Відродження, і вже все те, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, з огляду на відомості, які надходять з окупованого Херсона, День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.