Новини

День пам’яті та примирення

Дата публікації: 08.05.2024 Рубрика: Новини ліцею

8травня – День пам’яті та примирення. Згадуючи в ці травневі дні про перемогу Антигітлерівської коаліції над нацизмом, слід пам’ятати про те, що Україна опинилася в епіцентрі Другої світової війни не в 1941 році, а 17 вересня 1939-го, коли о п’ятій годині ранку Червона армія почала анексію західноукраїнських земель…
Під час Другої світової війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше використана в бою атомна зброя.
Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Ця війна триває вже десять років — і ми обов’язково переможемо, як перемогли в Другій світовій війні, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти неонацистів-рашистів ХХІ століття. А міць наших Збройних Сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян.
Сьогодні в нашому Ліцеї пройшов цикл тематичних уроків, адже досвід та історичні уроки Другої світової  війни допомагають організувати дієвий опір російському агресору нині. 
Викладачем історії України та громадянської освіти Вікторією Мамчур в групах здобувачів освіти сфери  ІТ були проведені інтегровані проєкти з історіі та інформатики «Друга світова війна в обʼєктиві кінокамери та на сторінках літературних творів», в яких учні провели опитування серед однолітків про перелік фільмів за темою ДСВ. 
Також було проведено тематичний урок серед учнів перших курсів « Ціна перемоги», на якому мовою фактів і цифр аналізували безпосередній внесок українців у перемогу 1945. 
Під час перерв здобувачі освіти закладу мали змогу переглядати відео з історіями українців, які пережили Другу світову та побачили напад росії на Україну. 
Як і в середині минулого століття, ми захищаємо свою Батьківщину від агресора-окупанта, що дає нам додаткові сили і право на відчайдушний спротив. 
Ми ніколи не були загарбниками, як нацисти чи рашисти, тому правда і сила на нашому боці.