Новини

День української писемності та мови

Дата публікації: 27.10.2023 Рубрика: Новини ліцею

«Нації вмирають не від інфаркту. 
Спочатку їм відбирає мову»
Ліна Костенко

День української писемності та мови є символом вшанування та відзначення багатовікової історії українського слова. Свято, яке спонукає нас вдячно глянути на значення мови в культурному та національному самовизначенні України. 
27 жовтня 2023 р. вшановуючи українське слово, мільйони українців у всьому світі пишуть Радіодиктант національної єдності. Працівники та здобувачі освіти КНЗ КОР «Васильківський професійний ліцей» активно долучилися до Свята слова. 
Мовно-літературний захід «Рядки, обпалені війною», присвячений Дню української писемності та мови, провела викладач української мови та літератури Оксана Стожок. Здобувачі освіти ознайомилися із творами Павла Вишебаби, Юрія Городецького, Валерія Ананьєва, які воюють на передовій. Учениця групи 12.6 Тетяна Лук’янчук поділилася своїми враженнями про війну і втрати в есе «Вічно в моєму серці…». Присутні прослухали вірші про війну Катерини Калитко, Віталії Грицак і ін. Затамувавши подих, слухали патріотичну пісню Юрія Городецького «Діти мої». 
Відкритий урок «Українська – модно і сучасно», провела викладач української мови та літератури, Марина Іваницька. Здобувачі освіти групи 10.4 поринули в історію розвитку нашої мови, поповнили мовлення власне українськими словами, поглибили знання з лексикології, намалювали карту переміщення діалектних слів на теренах України, сформували розуміння важливості української мови. 
Пам’ятаймо: мова – душа народу! Плекаймо нашу душу, бережімо її.